Musik musik

IMG_0743Några av er har undrat hur och var jag hittar musiken vi dansar till och hur jag jobbar med musiken, så här kommer – kortfattat – några rader om det.

Bra musik finns överallt och jag hittar oftast nya favvo-låtar på caféer, restauranger och i butiker.
Filmer och tv-serier är andra bra källor till intressant och inspirerande musik.

Appen Shazam lyssnar av och ger info. om låten och artisten http://www.shazam.com/apps (appen är dock inte alltid helt tillförlitlig).

På Facebook, på vänners sidor, dyker det ofta upp bra musik. Fantastiskt!

Spotify är en guldgruva. Jag följer så klart mina favoritartister, men testar också ofta de artister som Spotify föreslår (ett urval görs utifrån dem jag redan följer).

i-Tunes är också bra, och här finns ofta fler artister och låtar än på Spotify. Här köper jag i stort sett all musik. Tråkigt att man inte kan höra hela låtarna, dock.

Danskollegor och vänner hjälper mig med låttips, och det är ovärderligt. Många av mina allra bästa låtar kommer via dem (stort tack till Sanna König, Rebecka Arman, Malin Bjersing, Stina Ringdahl och Jennica Ring).

Mina barn inspirerar mig mycket när det gäller att hitta nya artister. Älskar när min son mejlar tips på musik han tror kan passa på dansen.

Har genom åren byggt upp ett inspirerande musikbibliotek.
Jag är noga med att rensa bort musik jag inte använder.
Storstädar biblioteket två ggr/år. Har jag inte spelat en låt på ett år slänger jag den. Det är bara förvirrande att ha för mycket att välja på.

I somras slängde jag ca. 80 % av all musik jag hade i biblioteket.
Så skönt! Nu har jag bara skitbra låtar, och det gör det så mycket lättare att jobba.

När jag skapar en Lifedancing-cykel, bygger jag ofta passet på en låt som för tillfället inspirerar mig mycket. Den får bli utgångspunkten jag tar avstamp i.

Jag kan bygga upp passet bakifrån, mitt i eller från början.
Jag kan mitt musikbibliotek utantill (nästan), så jag jobbar ofta först fram passen i huvudet när jag är ute och promenerar.

Jag försöker alltid skapa en mix där jag dels jobbar med flöde/kontinuitet, dels tydliga brott. I flöde/kontinuitet flyter låtarna smidigt in och ut i varandra och tempoväxlingarna görs/mixas så sakta att man inte märker dem. När jag jobbar med brott, klipper jag abrupt ett pågående flöde med en helt annan frekvens, en annan rytm och ett annat tempo. Både flöde/kontinuitet och brott behövs för att få till en dynamisk mix.

Om jag väljer låtar med text, är jag noga med att lyssna igenom vad som uttrycks. Jag gillar främst poetiska texter med bilder,stämningar, och budskap som kan tolkas på många sätt.

Numera jobbar jag helst med låtar utan text, så den mentala nivån får vila. Men ibland kan rätt text vid rätt tillfälle lyfta en grupp till fantastiska höjder.

Jag använder aldrig samma lista två gånger, utan gör nya mixar till varje danskväll. Mitt mål är att alltid ha minst tre nya låtar i varje mix, men det lyckas inte alltid. Ibland står det bara helt stilla… jag hittar inga nya låtar, och då får det vara så.

Några låtar återkommer vid varje pass. Man får luta sig in emot något som är bekant och vant, och jag tänker att igenkänningen kan bli en hjälp för deltagare att lättare kunna vila i Lifedancing-cykelns olika faser.

Många danslärare delar inte sina låtlistor. Man anser att det är att ge bort sitt arbete, men jag känner/tänker inte så.
Tycker bara det är härligt om deltagare kan inspireras att fortsätta stuffa hemma till låtar man gillar.

Vilka är dina favvolåtar? Vad vill du höra på danskvällarna?
Lust att mejla mig musikförslag?
Kanske kan vi dansa till dem, t.ex. på Shake-kvällarna

2017-09-19T08:47:50+00:00 oktober 1st, 2016|